Foutmelding

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (regel 579 van /var/www/vhosts/w-kracht.be/httpdocs/includes/menu.inc).

Locatiekeuze

België is een van de dichtstbevolkte regio’s ter wereld, daarom dient noodgedwongen veel aandacht besteed te worden aan een weloverwogen locatiekeuze voor windturbineprojecten. Er moet steeds op gelet worden zo weinig mogelijk hinder te veroorzaken bij omwonenden. Een grondige analyse van de visuele, akoestische en andere mogelijke impact op de omgeving is daarom essentieel, tezamen met overleg en betrokkenheid van de lokale bevolking om een groot draagvlak te garanderen voor nieuwe projecten.
Om het landschap niet onnodig en té ingrijpend te veranderen moet er ook steeds getracht worden om de windturbine(s) in te planten nabij reeds aanwezige ‘grote infrastructuren’, zoals autosnelwegen, spoorwegen, waterwegen, hoogspanningsleidingen, bedrijventerreinen,…
Bovendien zal een project ook steeds moeten getoetst worden in functie van zijn impact op de natuur (fauna en flora), de luchtvaart, de veiligheid,…

Sinds 1999 kunnen milieu- en stedenbouwkundige vergunningen voor de bouw van windturbines slechts verleend worden in een beperkt aantal bestemmingsgebieden. Sinds april 2008 werd het mogelijk gemaakt om windturbines en windturbineparken ook te vergunnen in landbouwgebieden (voor zover ze de realisatie van de algemene bestemming (landbouw) niet in het gedrang brengen). De mogelijke effecten van de inplanting ten aanzien van efficiënt bodemgebruik, eventuele verstoring van de uitbating(smogelijkheden) en landschappelijke kwaliteiten dienen dan wel te worden geëvalueerd.